Pages

Tuesday, June 4, 2013

Tips: Care nak kumpul duit (No money, No honey!)

Tips: Care nak kumpul duit (No money, No honey!)



Sambil makan lunch kat office sambil type entry ni, gigih tak prince? Hahah sebab prince sayang korang semua (motip nak sayang2 ni kan).

Ok hari ni prince nak ambik kelas finance untuk korang, khas untuk korang sajew tau! Sayang tak prince kat korang? Sayang kan, kan kan kan haha. Macam ni, saper yang keje kat KL or bandar2 yang costnyer amat tinggi, sila ber-guling2 atas lantai. Prince tau banyak yang antara korang keje kat kota sama macam prince, nama jew prince tapi tetap kuli orang haha.

Adakah korang kehabisan duit pada hujung bulan sampai kore/pecahkan tabung korang lepas tu lekatkan balik? Tekan duit kat bank sampai tinggal RM1 hinggit (RHB bank)? Pinjam loan kat parents or kawan2 korang sbb tak dapat nak cover? Timbul idea untuk jadi money boy, nak rompak, nak culik lepas tu ugut nak duit? Hahahah

Haaaa untuk mengelak situasi di atas, prince ada satu care yang amat berguna untuk kumpul duit tau sebab prince tengah practice sekarang untuk kumpul duit hehe! Pathetic kan sampai prince pon kene kumpul duit haha. Nak tau macam maner caranyer? Boleh2 jew…

Macam ni caranyer, korang xyah nak keluarkan modal yang tinggi atau banyak, korang hanya perlu keluarkan RM 5.00 sehari dan masukkan dalam tabung. Kalau korang nak kumpul lebih dari ni pon boleh jugak, macam prince kadang2 tu RM 5.00 dan kadang2 tu RM 10.00 setiap hari. Korang kene pastikan korang disiplin untuk kumpul duit setiap hari dan kene set dalam otak korang minium is RM 5.00 dan kalau nak boleh masukkan duit syilling jugak dalam tu, so that will be additional saving hehe.

So kalau korang kumpul RM 5.00 sehari, ce korang kira dah berapa untuk sebulan! Meh prince tolong kirakan:

RM 5.00 x 30 hari (Average) = RM 150.00 – haaa korang nampak tak korang ada duit lebih untuk mase dah nak pokai tu. Bagi yang kaya sikit korang leh kumpul RM 10.00 sehari

RM 10.00 x 30 hari (Average) = RM 300.00 – haaaa nampak tak nampak tak korang ada RM 300.00 dan duit nil eh guna waktu terdesak or emergency situation macam nak pergi hospital ker, kete rosak ker dan banyak lagi kegunaan dier.

No money, No honey! Haaa tagline ni prince selalu dengar kat fly fm dan betul jugak kan. So, korang leh lah try untuk kumpul duit dengan care ni tapi korang xleh usik duit ni sampai hujung bulan dan waktu yang terdesak jew leh usik. Jangan plak kumpul seminggu lepas tu pergi pavilion or KLCC nak shopping lak. Sebab tu prince cakap korang kene disiplin macam prince dalam bad2 kumpul duit ni (padahal boros jugak!!!)

Ps: sebenarnyer prince memang dah lama kumpul duit dengan care ni dan memang effective guna care ni tau. Korang cuba try lah hehe…

Until then,
So & So


The Legend Prince

11 comments:

fallen angel said...

erk.... ni tips ker? aku slalu setllekan utang2 dulu bila dapat elaun.

Pastu beli makanan2 untuk stok sebulan, macam coklat, biskot, maggie, telo... (nanti bila xde duit, aku akan makan makanan2 ni..)

Pastu asingkan dalam 300 untuk emergency. Duit emergency ni aku x pegang. Ada kat kampung. Hehe...

So, aku akan berbelanja mana yang ada berbaki ditangan jer....

The Legends Prince said...

FA: ko xper ko kaya tapi aku tetap kene jaga rakyat aku yang tak berapa nak rakyat ni hahaha...

Ni tips untuk orang yang susah sangat nak kumpul duit lah der..ko jangan nak sapu arang kat muka aku naaa.....hang pi main jauh2...hahaha

fallen angel said...

kuang3x... haha... mana rakyat ang..? Aku rasa bagi orang yang susah nak kumpul duit, jangan pegang cash banyak sangat... hehe..Kalo tak, asyik nak guna jerk....

satu lagi, ade lagu la... hehe... nice...

The Legends Prince said...

FA: Followers aku lah rakyat aku kecuali ang lah hahaha...aku memang boros gila beb...ko bagi aku 1k...10minit siap hahaha....ko mampu?

Lagu dah lama ada kot...ko baru perasan ker?...aiyo..

Mie Zackry said...

prince, cara kita sama..
aku prefer utk asing siap2 duit utk saving..tp aku sehari tak de lar sampai 5 hengget, sehari 3hengget je..

;)

The Legends Prince said...

Haha ooo yeker...
aku dapat gaji asingkan RM 500 untuk savings....yang saving tips ni macam additional savings lah..hehe
3 hengget pon 3 hengget lah....tetap duit jugak haha....

i'm shin... i'm inesen said...

pagi nabung.. malam dah korek.. ngee~

The Legends Prince said...

Shin: hahahah agak dah bang :p

faiz Muhammad said...

Sama , fz akan simpan balance blanja harian fz. Setiap bulan fz akn ambil simpanan tu masuk asb.

Princess Riya said...

Slm, terjumpa blog anda. tertrik pula. tpi boleh tk remove music plyer tu? ia makan data syalah. Sya rasa semua org ade music sendiri dlm lappy kan? tq very much. Jenguk-jenguklah blog picisan sy. :)

The Legends Prince said...

faiz: Bagus2...teruskan niat tu ;)

PR: Huh? sy tak pasti mcm maner player sy makan data u! Pelik jew....