Pages

Monday, December 27, 2010

Akhirnya Menitiskan Jugak Air mata!



Buruk tul muka saya erk masa nangis heheheheh!

Abang Angkat Yang Terangkat!

Hello semua, seperti yang saya janjikan kat entry sebelum ini saya akan cerita kan abang angkat yang terangkat. Hahahah entry macam sengal jew kan, I kenal abang ni dalam FB dah lama dah pon tapi tak pernah nak bicara pun tapi stau hari tu tiba2 rasa nak chat ngan dier so chat lah, chat tak sampai berapa minit terus dier bagi nombor!

So apa lagi, call jew tapi I tak call pun masa tu. Minggu lepas tu rasa bosan plak kat office yalah kerja sampai kul 9pm hantu pun bosan dok seorang kat office so rasa nak kacau someone jew hahahah so call lah abang terangkat tu hehehe.

Call jew terus dier jawab, so borang lah kita orang. Oh yeah nama dier hmmm panggil jewlah zal. So borak punyer borak taktau masa berlalu. Kita orang pun share lah semua benda yang boleh.

Lepas tu kita orang msg lah siang malam. Rasa sayang wujud plak dalam hati saya, hello! Sayang jew k bukan cinta! Sayang sebagai seorang adik jew ok korang , jangan pikia yang bukan2 lak. Borak lah kita orang and cadang nak jumpa, sibu weh! So apa lagi I pun book lah tiket untuk pergi jumpa pada 7hb bulan depan.

Tapi sekarang yang jadi masalahnya dier macam diamkan diri macam orang bisu plak! Macam mulut tu melekat dah takleh bercakap ngan saya! Aduh ni yang sakit ni, takleh jadi ni! Tapi mengikut janji yang I telah buat kat dier yang I akan buat yang terbaik untuk menjaga perhubungan kami walau apa pun terjadi so I tengah berusahalah ni!

Kalau masa I sampai sibu kalau dier taknak jumpa saya takperlah, I jalan seorang kat sana, I believe in myself yang I boleh face segala masalah dalam hidup saya. Kalau setakat macam ni, takyahlah aku nak sakit kan hati saya. Hmmm korang percaya tak yang saya tak rasa sakit! Hahaha mestilah tipu kan saya ni, I rasa betul2 sakit.

Salahker saya sayang kan orang itu dengan hati yang ikhlas dan apa salah saya ornag balas saya macam ni! Setahu saya saya tak pernah pun lukakan sapa2 tapi kenapa saya dilukakan setiap kali macam ni!

Ah sudahlah, malas aku nak fikir semua benda ni!

Friday, December 24, 2010

2 pada masa yang sama!


Morning semua, sorry2 lambat update blog. Hari tu memang nak update tapi tak sempat lak banyak kerja lah katakan. Ok untuk entry kali ni mungkin hotlah sikit kot sebab market I tengah naik tiba2 hahaha. Entahlah korang, I pun rasa pelik semacam jew sebab sejak kebelakangan ini ada 2 orang mamat ni aduh, mengayat sampai I rasa nak pengsan.

Benda ni start berlaku hari isnin minggu lepas lepas I dapat abang angkat kat Sibu, nanti I cerita pasal abang angkat saya lepas ni entry ni k, mungkin I akan upload gambar dier kot...ok back to the story now! Mula2 I kenal dier orang ni kat tagged lah tanpa niat yang lain sebab semua dalam tagged tu adalah kawan saya tak pernah pun ada niat yang lain.

Satu hari tu adalah 2 orang mamat ni add saya I pun approve lah sebab dalam tagged ni takder pun kawan peribadi saya, kalau FB tu jangan risau lah tunggu sampai tua pun I takkan approve orang yang I kenal kecuali I rasa selamat dan perangai tak macam orang beruk heheh jahat kan saya...

Dalam tagged tu I approve jew semua, tak kisah pun sebab nak kawan jew. Lepas approve tu, 2 orang ni mulalah massage dengan saya, tanyalah ada bf ker, single ker macam2lah dier orang tanya and nak nombor plak...I pun bagi jewlah, dah nama kawan kan...lepas tu mulalah sesi mendesak sangat! Aduh, sakit kepala tul.

Fuh 1 mamat ni bukan main ayat lagi, aduh siang malam dier guna ayat yang sama jew sampai I rasa nak tumbuk jew. Bukan I xnak tapi masalahnya baru kenal berapa hari jew terus nak cinta plak. Sayang tu bleh lah I accept tapi cinta hahahah janganlah wei, cukuplah dengan apa yang I dah kena sebelum ini! Tak kuasa aku nak kena lagi kah apa!

Ni lah ayat2 yang dier selalu guna:
1. Saya sayang awak, saya betul2 sayang kat awak
2. Saya cinta awak, saya betul2 cinta awak
3. awaklah nyawa saya, saya akan bahagiakan awak
4. saya akan jaga awak, saya takkan buat awak nangis

Aduh mak, naik bulu roma saya, maaflah korang, bukan saya nak malukan dier atau nak jual mahal tapi perasaan cinta tu tak wujud dalam hati saya untuk dier, macma manerlah I nak cinta dier!

Yang seorang mamat ni pulak, ayah dier pak arab and mak cina! Aduh macam maner tu? I sendiri pun tak faham, yang mamat ni plak msg taklah kerap sangat cuma sometime dier guna honey lah, dear lah aduh...I taktau nak cakap apa. Yang ni tak banyak kacau saya tapi yang satu lagi tu aduh macam nak buat saya muntah darah!

I dah bagitau dier orang elok2 dah, I cakaplah yang i belum sediakan lagi untuk cinta semua sebab I kan tengah nak relax dulu, xnaklah berburu2! Nanti tak pasal2 kena lagi susah lah saya, air mata dah lah kering sampai nak nangis pun nangis kering jew korang. Leh tak korang pinjamkan air mata sikit heheheh.

So untuk 2 orang yang amat mencintakan saya ni, terima kasih untuk cintakan saya tapi I sayang kan korang sebagai kawan sahaja tak lebih dari itu. Kalau cinta pun bukan sekarang so kalau korang nak tunggu, I takder masalah. Itu adalah hak korang.

Wednesday, December 15, 2010

Harapan!



Selamat pagi semua, apa khabar? Harap semua sihat belaka ok. I ada satu cerita baru tapi pendek jewlah kan. Dalam entry sebelum saya pernah ckpkan yang ada seorang driver under saya yang cuba tackle saya! Suruh dier mimpi jewlah kerana I takkan jatuh cinta kat dier, boleh katakan setiap hari dier sms saya. Kadang2 tu siap guna perkataan sayanglah, darling lah aduh rasa nak bunuh jew! Tapi apa2 pun dier still my driver kan so I kenalah jaga emosi saya hahah.

I dah pun ckp kat dier yang I takkan cinta kat sapa2 so jangan menaruh harapan dalam perkara cinta ini dan lebih2 lagi terhadap saya lah tapi mamat driver ni kan degil jugak, tapi dier ni bukan malay tapi indian!I bukan tak suka indian tapi entah I lebih suka malay dari indian. Pelik kan saya ni heheh!

So lantak lah mamat india ni, takder masa I nak layan dier. Yang pasti I dah rasa kebas sekarang, macam takder perasaan langsung walaupun banyak mamat2 hensem kat luar sana terutamanya kat KL tu. Berlambak macam semut tapi apa nak buat saya kenal diri saya yang I'm not the perfect one. I've learn a lot in my life and the most important part was that my life journey still have a long way to go!

Sebelum ini, setiap kali I akan rasa sakit hati saya bila mengenang kembali apa yang telah terjadi dan perasaan cemburu menebal setiap hari bila nampak couple yang begitu gembira. Tapi sekarang, I dah tak rasa apa2 pun malah saya wish mereka supaya gembira selalu dalam perhubungan mereka, ini semua kerana I belajar dari hidup saya. * The more I face, The more I gain *...

Sabtu lepas entah kenapa, tiba2 perasaan harapan wujud dalam diri saya, saya rasa seperti ada seorang sedang menunggu untuk saya jadi teman. I taktau siapa itu tapi harapan itu semakin tebal dalam hati saya dan menyuruh saya sabar jangan buru sangat. Sekarang I betul2 tak rasa sedih, tak rasa sakit walaupun mengenangkan yang telah lalu dan rasa tenang jew hati saya.



I sendiri pun taktau kenapa I boleh rasa macam tu tapi yang pasti hati yang beku semakin cair dan rasa begitu senang sekali, rasa gembira pun ada. I rasa begitu bahagia sangat dengan keadaan diri saya sekarang, rasa sempurna sangat. Kadang2 I terbayang yang MHS (my Heart Stoler) memimpin tangan saya semasa berjalan jalan, peluk saya dengan penuh makna, cium saya dengan penuh cinta dan kasih sayang, berbual bersama saya dengan hati yang terbuka tanpa menyimpan apa2 rahsia.



I rasa betul2 bahagia sangat pada saat itu dan yang penting I telah pelajari macam maner I kena jaga perhubungan itu dengan baik. Ini semua gara2 daru pengalaman kisah hidup lepas saya. Sekarang I betul2 happy sangat sampai I lupa diri saya, dah lama I tak rasa seperti ini. Mungkin tuhan dah menetukan segalanya untuk saya dan membuatkan saya susah kerana saya tabah dan kuat selepas ini.

So, sekarang perkara yang paling penting adalah I taknak fikir begitu banyak dan saya enjoy saat gembira saya ni dengan sepenuhnya bersama kawan saya, parents saya dan semua walaupun yang tak kenal.

Perkara yang I perlu tumpukan perhatian adalah terhadap career dan study saya. Yang cinta tu biarlah kemudian baru saya fikirkan, kalau ada rezeki adalah, kalau takder tu takderlah, tak kisah pun. Sekarang I dah ada kawan2 baru yang buat saya gembira, so cukuplah dengan itu, syukur rasa dengan keadaan ini.

Tuesday, December 14, 2010

Hati yang sudah beku!


Entahlah korang, kadang2 I betul2 rasa macam dah kebas hati saya kerana selalu kecewa sampai tak dapat rasa sakit. Nak nangis pun tak larat dah, macam dah kering jew air mata saya. Sekarang I dah taktau nak buat aper, nak sms mamat tu pun rasa bersalah plak. Bukan apa, just taknak kacau dier sebab dia kan sudah berpunyer, taknaklah nanti timbul masalah kerana saya dalam perhubungan dier ngan bf dia.

Selepas 1 tahun sebanyak 3 hingga 4 orang datang dalam hidup saya tapi semuanya macam passing clouds. Tunjuk harapan dan terus lenyap begitu sahaja! Walaupun saya nak kawan ngan mamat tu balik, mesti perasaan cinta itu akan menebal setiap kali saya tengok dia. So better takpayah nak jumpa dan just keep away ngan dia lagi bagus. Sms pun kenalah jarang sangat tu kan.

Baru tadi saya ada baca satu cerita ni, begitu bermakna sekali jalan cerita dia. Alangkah bagusnya kalau saya mempunyai seorang macam itu, penuh dengan cinta dan kasih sayang. Untuk saya, saya tidak perlukan harta untuk membuktikan cinta itu tapi cukuplah dengan cinta dan kasih sayang. I betul2 rindukan belaian kasih sayang dan nak rasa cinta yang benar.

Selepas begitu banyak kekecewaan harus ker saya biar pintu hati saya buka macam tu atau tutupkan sahaja. Perlukah saya mengejar cinta itu lagi? Kat mana saya nak cari jejaka misteri itu? Banyak soalan yang timbul dalam hati saya tapi jawapan tidak jugak dapat carinya!

Walapun saya senyum dan ketawa tapi itu hanya setakat di luaran sahaja dan di dalam setiap saat menanggis meningat kembali semua perkara. I pun tak pening taktau nak buat macam maner dah, rasa bosan pun dah ada dalam pencarian cinta ini!


Kalaulah saya dapat peluang di luar negara untuk kerja atau study mesti saya akan pergi jauh dari sini. Tak sanggup saya untuk menanggung semua beban lagi, tiada ruang lagi untuk menempuh hidup bersendirian. Harap tuhan akan menunjukkan seorang yang betul2 akan bersama saya sehingga akhirat saya.

Monday, December 13, 2010

Noktah untuk cerita benar pada 12-12-10

selamat pagi semua, happy working day untuk semua. Khabar baik? Hmm harap korang semua baik2 belaka k. Ok, entry untuk kali adalah pasal the end kan. Apa lagi kalau bukan kecewa lagi hahaha. I rasakan tuhan dah fix kot untuk saya, setiap suka kat someone mesti kecewa punyer. Mungkin takdir jugak kan! Pada sabtu lepas iaitu pada 11-12-10, petang tu, dier call ajak saya untuk pergi lunch. Apa lunch kul 3pm! Ok jew sebab I kan suka kat dier ahahaha. So I pun pergi lunch ngan dia, lepas tu I balik lah.

Malam tu I sms tanya dier ada bf tak, tanya sekali lagi hehe. Tiba2 dier reply kata ada! Ah sudah, hancur hati saya untuk sekali lagi. Malam tu memang takleh nak tido langsung, asyik memikirkan pasal ni. Entah macam maner kali ni lalui lepas mamat hostel tu!

Pagi ahad tu kami pun bertolaklah ke KL, dalam kereta kami banyak borak. Rasa bahagia dan selamat sangat di sisi dia. Sampai di KL, masa makan sushi kat pavilion dah sah dier memang sudah berpunyer beberapa bulan lepas. Hmmm terus dah tak dapat nak makan dan hilang mood saya untuk makan. Muka saya terus berubah dan I rasa dier perasan kot perubahan kat muka saya kot. Entahlah, tapi I betul2 sedih, habis mood saya semalam entah nak cakap apa dan nak buat apa.

Kita orang shopping kat pavilion sebelum I ngan dier pergi tengok wayang. Masa tengah shopping tu bf dier call, I pun apa lagi beredar dari tempat tu lah. I taknaklah kacau dier orang berbual, I tunggu kat luar jew. Lepas dier habis bual, mamat tu cari saya, masa memang I takda mood. Rasa macam nak nangis pun ada tapi I terpaksa kawal sebab public place.

Lepas siap semua, kul 6pm masa dalam kereta I minta maaf kat dier sebab menaruh perasaan cinta terhadap dier. Hmmm aper nak buat kan, dah tak ada jodoh kot. Walaupun hati saya begitu sakit. so tibalah masa untuk saya menjauhi diri saya dari dia, I takut nanti saya melebih lebih dengan dia sampai dier bermasalah dengan bf dier. I tak suka kacau perhubungan mereka, yang pasti I gembira untuk dia.

Cukuplah setakat ini, I tidak mau lagi semua benda ini. Setiap kali nak cinta mesti akan berakhir dengan kekecewaan! So dari lukakan hati saya lebih baik saya rela bersendirian dalam hidup saya.

Saturday, December 11, 2010

Cerita Benar Pada jumaat (10-12-10)


Ok sambung balik apa yang telah berlaku pagi jumaat. Lepas I marah pudin pasal mamat tu, pudin explain kat saya yang bukan movie blue tapi mamat tu just main2 jew. Aduh, tertimbul perasaan salah dan sikap terburu saya! Apa yang saya telah lakukan ni, yalah siapa suruh mamat tu cakap macam tu kan. Bukan saya suruh, padan muka dier kena tembak ngan saya. Tapi bila teringat balik apa yang I marah dier, I rasa bersalah lah plak dengan mamat tu.

Audh macam maner ni, I pun sms lah dier kata " I'm sorry, I don't know your real intention yesterday. I'm really sorry and would you mind to watch movie with me?" Ini lah sms yang I hantar kat dier dan dier pun reply lah. Lepas tu keadaan kembali berpulih seperti biasa. I ngan mamat tu pun janji nak tengok movie malam jumaat tu dan seperti biasa pukul 8.30pm.

Sampai kedai yang janji tu, tengok2 mamat tu tak sampai lagi. Aduh, ini yang tension ni! I benci tul kalau nak tunggu2 ni, lepas tu sampai lah mamat tu dalam lebih kurang 10 minit kot. Tapi dier datang seorang jew, ingatkan datang ngan pudin. I pun tanya lah mana pudin, dia kata ada kat umah so dier ajak pergi umah. Mula2 risau jugak nak pergi umah dier, maner lah tau kot2 mamat tu buat perangkap untuk rogol saya ker apa ker hehe. Tapi bila sampai umah dier, segala perasaan buruk tu hilang sebab I tiba2 rasa selesa plak kat umah dier. Masa tu pudin pun adalah sekali.

Lepas tu kita orang bincang lah nak tengok movie aper dan last2 decide nak tengok movie "Andartu Terlampau" hahahah. I ngan mamat tu tengok movie dalam bilik pudin, pudin ni jenis tak kisah so I ngan mamat tu baring lah atas katil pudin tengok movie sambil gelak2 hahah. Hello, korang leh tak jangan pikia benda bukan2. I ngan mamat tu tak buat apa2 k! Tiba2 pudin nak keluar jumpa kawan lak plak, aduh takleh jadi ni. Tapi I masih percaya kat mamat tu hehe, lepas tu I memang taktau yang macam maner I tertidur atas lengan dier tu. Tiba2 mamat tu bangunkan saya dan letakkan tangan saya atas badan macam peluklah dan kepala saya letak atas dada dier. Dier plak peluk saya dengan satu tangan dna satu tangan lagi dier meramas lembut tangan saya yang atas badan dier.


Tiba2 saya tersedar dan rasa macam bahagia plak dalam dekapan dier tu. Tapi saya rasa nervous plak masa tu, I cepat2 alihkan tangan dari atas badan dia. Dier diam jew tengok movie, lepas tu I rasa macam nak peluk dier plak so I tanya lah kat yang I bleh peluk dier tak, dier kata peluklah so apa lagi peluk jewlah eheheh. I pun taktau kenapa I leh jadi macam tu, rasa betul2 bahagia dalam dekapan dier macam sepasang kekasih plak.

Dah lama I tak rasa pelukan seperti itu. I betul2 rasa bahagia masa tu, tiba2 mamat tu cium pipi saya dan mulut saya. Aduh, berderau darah saya dan denyutan jantung saya semakin meningkat ni tak lama lagi mesti akan meletup hahaha. Lepas dier cium (wei korang, leh tak jangan imagine sampai benda lain. Full stop at kissing ok!hehe)tertimbul perasaan lain terhadap dier. Entahlah, I betul2 rasa bahagia ngan dier masa tu, macam malam itu adalah kepunyaan saya. I pun tanyalah kat dier, biasa bawak orang macam ni (ada plak I tanya macam tu, nice try men!), dier balas kata takderlah I lah orang pertama. I tanya balik kenapa lah, dier balas entah xtau.

Masa pun berlalu macam tu, dier tiba2 suruh saya temankan dier malam tu. Aduh, ini yang takleh ni tapi dalam hati nak jew. Apa nak buat kan, hmm I balas sorry lah awak mungkim lain kali kot. Dier tak kata apa2 pun, just diam jew.Mata I ngan mamat tu merenung antara satu sama lain, begitu dalam dan makna sekali. Lepas tu dier pun hantar kat tempat kereta tadi. I pun salam ngan cium dan terus balik umah. Sampai umah, asyik teringat tentang dia. Sampai umah, I msg mamat tu kata I dah sampai umah dan dier reply ok good night.

I terus sms pudin tanya pasal dia yang dier ada tak pernah bawak sapa2 balik umah, ada bf ker itulah inilah, banyak benda yang I tanyalah. Pudin pun reply lah semua soalan saya. Hmmm entahlah korang adakah ini cinta atau cuma perasaan saya sahaja! Entah2 perasaan saya jew dan dier tak pun. I yang lebih2 kot tapi kenapa dier peluk saya masa I terlena. Hmmm risau jugak kalau fikir balik semua ni.

Ahad ni adalah birthday dier so I belanja dier tengok movie Narnia: The voyage of the dawn treader sebagai present untuk dier. Buat masa ini, I rasa I taknak terburu buru ikut perasaan saya kot. I nak kenali dier dulu, untuk saya I tak kisah pasal hidup dulu yang penting lepas ni jujur dan setia pada saya itu sudah cukup memadai :)

Apa2 pun nantikan perkembangan ok hehehe.

Kenalan Baru Pada Khamis (9-12-10)


Selamat pagi semua....macam kat sekolah plak kan "bangun semua, selamat pagi cikgu" hahahah. Kenangan di sekolah memang tidak dapat dilupakan, bersama kawan dan cikgu. Segala kenangan masih lagi di otak 1 milion TB ni hahaha. Eh apa yang saya tengah merepek ni, macam lari dari entry jew. Ok, back to the story. Minggu ni saya tak ke KL sebab kelas dah batal so dok jewlah kat umah. Tapi bukan dok kat umah pun datang kerja. Fuh bayangkan datang kerja hari sabtu wei, mnacam lah orang lain tak kerja hari sabtu hahahah.

Sekarang baru nak cerita pasal kenalan baru saya. Baru jew kenal khamis lepas ni, tak sangka pun I akan kenal tapi apa nak buat dah takdir aku macam tu. Sebenarnya kawan saya yang bernnama pudin ajak pergi dinner ngan dia, katanya dah lama tak jumpa so just nak lepak2 lah kan. I dengan pudin memang dah lama kenal, dier kerja kat maybank lah. Kita kenal melalui PR tapi I dah delete lah account PR ni sebab I telah dipermainkan oleh seorang mamat yang I pernah cerita dulu. So I ngan pudin leh kata close jugak tapi I tak pernah ada perasaan terhadap dier sebab dier adalah kawan saya.

Saya ni beza sikit sebab kalau once I dah fix sebagai kawan I takkan ada niat lain terhadap mereka hanya kawan sahaja. So malam khamis tu I ngan pudin dah fix time untuk jumpa kul 8.30pm dan masa pun tibalah untuk jumpa. Tapi saya yang sampai dulu tau, pudin tu kan memang kaki lambat. Geram tul, jalan pun macam 1 bulan tak makan. Punyalah bapak slow hehe. So bila both of us dah sampai kat kedai tu, tiba2 pudin bagitau saya yang kawan dier atau pun housemate dia akan join kita jugak. I pun ok jew lah kan sebab dah kawan pudin, lebih2 lagi pudin dah suruh dier datang macam maner plak I nak halau mamat tu kan.

So kita orang pilih tempat untuk duduk dan order makanan.Lepas tu kita orang borak lah, kutuk sesama sendiri hahaha. Itulah yang biasa kita akan buat bila I jumpa pudin. Banyak yang boleh borak kan bila ngan kawan ni. Dalam beberapa minit mamat tu pun datang lah, hmmm leh tahan lah. Kulit putih, tak tinggi sangatlah dan badan berisi jugak lah. Lepas dier duduk pudin pun kenal mamat tu ngan saya. Nama dier start dari F, sorry erk buat masa ini I kena hide dulu nanti baru i bagitau k.

Kita orang pun borak lah, I taktau kenapa I rasa senang sangat dengan dier. Dier bukan firendly sangat lah macam saya tapi at least ok dari yang penuh dengan ego tu! Kadang2 geram jugak dengan mamat2 yang ego tu, ingat baik sangat, ceh poda! Tak teringin kat dier pun hahaha.Oh yeah, I terlupa nak bagitau dier kerja apa kan, mamat tu adalah doktor kat hospital tempat saya. Borak punyer borak sampai dah habis makan, lepas habis makan kita orang borak lagi hahahah. Dekat setengah jam jugak. Kita orang borak macam2-lah.

Then mamat tu kata nak ke 7e, so kita orang belah dari kedai tu. Oh yeah, mangsa pada hari tu adalah pudin hahaha. Bayankan kita oranng makan hampir RM50. Kesian kat pudin heheh, nak kesian apa lak kan dah dier yang ajak hehe. Jahat tul saya ni :p. So mamat tu ngan pudin gi 7e dan saya apa lagi balik ar, nak buat apa lagi kan hehe. Masa on the way balik tu I sms kat pudin "thanks the treat, I really appreciate that pudin and nice to meet your friend as well", bayangkan I bleh sms masa drive!

Lepas jew sampai umah, I masa bilik untuk tukar baju tidur tiba2 I receive satu sms dari nombor yang I tidak kenali. Rupa2-nya mamat tu lah kawanp pudin, kata bosan ajak tengok movie. Gila kar apa, I baru sampai umah nak I drive lagi gi umah dier, tak kuasa aku hehehe. I pun bagitau lah dier yang I tak dapat sebab baru sampai umah dan letih. Dier pun tak lepas jugak, nak jugak saya join dier tengok movie dan yang bestnya adalah, dier suruh saya tidur ngan dier malam tu. Hek eleh mamat ni, suka2 hati jew suruh orang bermalam di umah dia, banyak cantik. Nanti tak pasal2 kena halau ngan mak saya, yalah saya kan anak manja so parents saya tak suka tinggal ngan umah orang.

So mamat tu tak nak kalah jugak, nak jugak saya tengok movie ngan dier. Masa I tanya korang nak tengok movie aper, dier leh kata movie "blue", lahabau punyer mamat. Hello, ko ingat apa? Aku ni mamat jual badan kar? Cilaka tul, macam sial! I pun bagilah alsan yang I xnak datang lepas tu I pun taktau macam maner I tertidur tak reply last sms dier. Pagi bangun tengok dier hantar sms " You mesti kena datang teman saya tengok movie jugak". Cubalah bayangkan pagi2 tengok sms macam tu yang baru kenal 1 hari! Adakah orang macam ni, nice try men ckp sendiri dalam hati hahaha. I punyerlah benggang pagi tu, yalah dari kecik sampai sekarang parents saya pun tak pernah control saya macam tu, siapa plak dier untuk kontrol saya, hampeh tul!

Ok setakat ni jew untuk cerita benar yang telah berlaku pada khamis lalu. Tunggu untuk sambungan cerita benar yang berlaku semalam iaitu jumaat, lagi panas dan sensasi hehe.

Wednesday, December 8, 2010

Teringat kembali


Selamat pagi semua, maaf sebab tak update blog yer. Sibuk ngan kerja dan assignment lah katakan hehe memang pun kan. Entry kali adalah tentang mamat kat hostel tu, sejak dua hari ni I asyik ingat kat dia malah muka dia selalu muncul di mata saya. Kadang2 macam dia berdiri di depan saya. Saya pun tak taulah nak buat macam maner! Nak cari penganti bukan perkara yang senang. Cinta adalah something yang perlu wujud di hati antara satu sama lain.

Mungkin I pernah kecewa dan terluka banyak kali tapi semua itu adalah satu pengajaran untuk hidup saya supaya lebih kuat menghadapi segalanya dengan kuat. Dalam untuk melupakan mamat di hostel tu begitu susah untuk saya kali ini. Adakah ini dipanggil sebagai cinta? Rindu? Suka? atau Gila? Seperti yang saya pernah katakan dulu, saya sudah letih untuk mencari jawapannya dan sehingga kini saya tidak dapat jawapan itu.


Semalam I ada terbaca sebuat cerita yang membuatkan saya sedar apakah itu cinta sejati! Cerita itu memang menarik, ada kat blog ni jugak tajuk "sisi Gelap". Entahlah korang ada baca ker tak tapi I memang teruja dengan jalan cerita itu. Penuh dengan kasih sayang, cinta, percaya antara satu sama lain, dan penuh dengan harapan. Walaupun itu hanya adalah cerita tapi ia seperti benar dalam hidup harian kita.

Saya memang tidak tahu apa yang saya patut buat sekarang! Saya harap tuhan akan bagi saya satu lagi peluang untuk saya supaya boleh merasai cinta yang sebenar. Tapi saya tidak pasti bahawa adakah saya layak untuknya!


Sudah 1 tahun saya hidup berseorangan! Sekarang saya betul2 rasa lonely walaupun banyak orang di sisi saya. Saya perlukan seorang yang betul2 cinta dengan sepenuh hati, itu dah cukup memadai untuk saya. Hati saya terlalu sakit apabila memikirkan apa yang telah berlaku dalam hidup saya. Air mata sudah pun mengalir semasa saya post entry ini. Saya tidak sepatutnya nangis tapi saya sudah tidak larat lagi menyimpan dalam hati saya, berat sangat untuk saya menanggungnya!

Monday, November 29, 2010

Disaat aku merindukan awak !



Disaat aku merindukan awak tapi sekarang semua hanya mimpi sahaja!

Apa lagi kalau bukan takdir?



Good morning everyone, I rasa hari ini adalah hari yang saya patut letakkan noktah untuk mamat hostel itu. Pagi ni dengan beraninya I call hostel untuk bercakap dengan dia tapi berita yang saya dapat adalah dier tidak tinggal lagi di hostel, baru pagi ni dia checkout!


Berita yang mengemparkan kan? Memang buat hati saya terkecai macam itu sahaja. Kan I dah ckp yang setiap kali saya suka pada seseorang itu mesti tak dapat punyer. Walaupun ini dah biasa untuk saya tapi kali ini susah sikit untuk menerima hakikatnya sebab saya suka dan cintakan dier. Mungkim tidak boleh kata cinta tapi perasaan terhadap dia memang suka.

Sebenarnya I memang dah planning semalam yang minggu ni I nak cuba untuk kenal dier dan bercakap dengan dia. Saya pun taktaulah kenapa saya takut nak tengok muka dia sampai senyum pun tak mampu. Tapi saya adalah jenis orang yang akan senyum kalau terserempak dengan orang lain walaupun I tak kenal orang tersebut. Itulah cara saya tapi dalam kes mamat ni I tak boleh, saya pun taktau kenapa.

I betul2 tak berani nak tengok muka dier, setiap kali kalau tengok pun beberapa saat jew, tengok dan toleh kat tempat lain. Dier pun kadang2 pandang I jugak tapi belum tiba masa lagi untuk kenal. Entahlah tapi yang pasti kami sama suka. Itulah ingatkan minggu nak bercakap dengan dia tapi semua sudah berakhir macam itu sahaja sebaik sahaja saya dapat tahu yang dier sudah tinggal lagi di hostel.

Apa yang saya boleh katakan selain dari takdir saya! Kalau nak saya lupakan dier mestu mengambil, saya pun taktau kenapa saya jadi begitu lemah kali ini. I dah cuba sedaya upaya untuk menempuhi tapi hati saya begitu lemah dan lembut! Rasa nak nangis dan jerit sekuat hati saya tapi bukan kat office k!



Rasa nak peluk seseorang dan nangis. Siapa lagi kalau bukan mamat itu dan semua sudah berakhir tanpa garis permulaan. Kalau lah saya jumap dier sekali lagi mesti saya akan luahkan segala yang dalam hati saya.

"Tuhank yang maha kuasa, bantulah saya untuk menempuhi kesedihan kali ini"

Friday, November 26, 2010

Cerita pada 25/11/10

Hi semua, apa khabar? Harap semua sihat sejahtera si samping orang yang tersayang. Hari saya balik hari sebab esok kan saya cuti (26/11/10), kerja minggu ni memang meletihakan yalah minggu terus dari minggu lepas sampai sabtu ahad pun masuk kerja. Eh untung tul company saya pekerja macam saya, memang susdah nak cari pekerja macam saya tau hahah, so kalau mana2 company yang perlukan pekerja macam saya tu boleh lah tawarkan pada saya. Gila kan saya, hehe promotekan diri saya sendiri. Apa da…..tapi kalau ada yang tawarkan jugak I takkan tinggalkan kerja saya ini, saya memang cintakan kerja saya sekarang walaupun banyak cabaran tapi saya menghadapi semua itu dengan penuh cabaran.

Ok back to the story, masa I tengah layan cerita Cinta Kirana di Astro Ria (1 Malaysia beb hahaha) tiba2 teringat kat mamat kat hostel tu. Hmmm entahlah saya, rasa macam mula rindu dan cinta kat dia tapi takut jugak saya nanti kecewa lagi! Habislah saya, tak sangup saya, saya cuba untuk lupakan tapi apakah daya saya untuk berbuat demikian. Saya pun manusia jugak yang mempunyai perasaan sedih, gembira, jiwang dan segalanya.



Entahlah macam maner ni! *sigh* … saya sendiri pun taktau adakah ini makna saya sudah cinta kat dier atau hanya crush sahaja! You all tau tak yang ada jugak 3 hari yang tengah tackle saya tapi saya taknak jump straight into the conclusion tapi saya nak ambil masa untuk memikirkan semua. Macam saya kata selalu saya taknak apa yang telah berlaku sebelum ini berlaku lagi dalam hidup saya ini.



Setiap kali saya memikirkan apa yang telah berlaku dalam hidup saya sebelum ni, is memang menakut saya sampai kadang2 mengalir air mata. Saya sendiri pun tak tau apa dan dimana kesilapan saya yang saya telah lakukan semasa dalam perhubungan. Hampir setiap hari saya memikirkan dimanakah kesilapan tapi tak dapat jawapan jugak. Apa nak buat, mungkin ini adalah takdir saya untuk menghadapinya.

Buat masa sekarang, saya takmau mikir panjang tentang ini. Segala saya berikan pada tuhan biar dia yang menentukan segalanya untuk saya kerana hanya dia yang tau apa yang baik untuk diri saya. So setakat ini sahaja buat masa kini nanti saya akan update balik kalau ada apa2 perkara yang meriah berlaku dalam hidup saya 

Wednesday, November 17, 2010

:::Perasaan yang kian pudar:::

selamat pagi semua dan selamat hari raya haji kepada semua kawan2 muslim saya. lLama tak update blog kan, biasalah melayan perasaan ma hehe. Ok, sambungan cerita tentang yang telah berlaku di hostel. Sebenarnya tak berlaku apa2 pun, I jew yang rasa macam nak lepaskan segala perasaan terhadap dia sebab I taknak menaruh perasaan saya dan kecewa nanti.


Mungkin dier jugak mempunyai perasaan sama seperti saya dan saya tidak boleh membuat keputusan bahawa perasaan itu adalah terhadap saya, mungkin pada lelaki yang tinggal sebilik ngan dia atau pada orang lain sebab dia tinggal di hostel tu untuk lama sangat so mungkin dier kenali lebih banyak orang dan saya plak hanya balik ker hostel pada seminggu sekali so tak bakyaklah kenal orang di situ. Kenal pun hanya manager dan warden sahaja!

So buat masa kini saya taknak menaruh perasaan terhadap sesiapa pun, ada jugak driver saya yang tengah tackle saya tapi is mungkin tidak akan jadi sebab dia adalah driver saya so it's impossible for me to love him dan saya jugak taknak rush untuk cinta lagi sebab selaju yang saya rush selaju itulah cinta itu hilang terhadap orang itu.



Saya memang clash ngan banyak jejaka tapi dia orang tak clash pun saya, hanya saya yang kuat berangan kot! Entahlah, I tau yang I bukan sempurna dan ada kekurangnan pada diri saya. Untuk orang lain i tak pastilah, I bukan nak merendahkan diri saya tapi inilah kebenaran tentang diri saya dan saya tengah cuba untuk membaiki diri saya ini yang semampu.



Setiap orang ada jejaka mimpi dier tersendiri kan dan sama jugak dengan saya. I nakkan seorang yang cinta saya dengan hati yang jujur dan ikhlas, i taknak yang suka mempermainkan saya sebab I dah kena sebelum ini. You all pernah rasa tak sakit kerana dipermainkan? Kesakitan itu memang memeritkan, sehingga sekarang tak dapat lupakan perkara yang terjadi pada saya. Saya tahu memang semua orang pernah kena tapi semua menerima kejadian itu ikut keadaan diri tersendiri dan saya memang sensitif bahagian ini. Hati saya ni lembut, pujuk jew sekali terus cair, lebih2 lagi kalau di pujuk oleh xbf saya, cari sampai meleleh hahaha.



Semua itu hanya tinggal kenangan sahaja dan amat payah untuk saya cari pengantinya itu! Yang seida ada pun bukanya confirm pun.....macam 10/100%! Kenal oun tak ngan mamat tu sajew nak dok berangan! So dalam kes ini saya akan serahkan pada tuhan untuk membuatkan keputusan keran hanya dia yang tau apa yang baik dan buruk untuk diri saya :)

P/S: Minggu ni tak balik hostel sebab takder kelas so next week kita tengok lah macam maner, kalau ada jodoh mesti dia pun akan ada di hostel kalau tak paham2 jewlah kan hehe. Bye then!

Saturday, November 13, 2010

Rupanya ada....!!!


Yuhuuuuu apa khabar semua? Sorry lah lama tak update blog ni, biasalag busy hehehe. Alasan yang sama kan tapi benar tau, semakin hari semakin tambah sibuk saya hehe (statement mengalahkan perdana menteri haha). Ok, move on! Hari ni I nak cakap pasal jejaka yang I katakan dulu...lah yang itulah, yang I jumpa kat hostel saya tu. You all tau tak yang I telah lakukan satu perkara yang paling bodoh hehehe! Pada 31/10 kan I ada tulis sepucuk surat bagi dia tau, tapi bukan lah tulis menderek panjang just short and nice lah, I tulis "Hi, how are you? nice to know you even though we didn't talk before" hehehe jahat kan saya ni dan saya suruh reception hostel saya bagi kat dia dan hide kan identiti saya! Fuh memang criminal mind dan ini membuktikan bahawa saya sesuai untuk jadi lawyer, lepas jadi lawyer ngorat hakim plak wakakaka!

Ok2, back to the topic! Lepas tu I tak jumpa dia pada minggu lepas, lah minggi lepas kan Deepavali so takder kelas dan saya pun malas nak turun KL lah kan, nak enjoy kat umah ngan parents ok jugak kan heheh. Lepas tu minggu ni memang I tak sabar nak tunggu hari sabtu kerana I akan turun KL sebab ada kelas dan boleh jumpa dia di hostel!

Tunggulah saya sampai tiba hari sabtu yang saya menantikan hehehe, tak sabar duh, naik bas asyik plan macam maner nak cakap ngan dia tapi sampai kat hostel tak jumpa! Hmmm so mula2 ingat tak datang lah dia tu, ingat nak tanya kat reception tapi takut jugak nanti orang ingat apa plak kan, maner tau receptionist tu bongkarkan rahsia ker aper ker, mampus saya nanti!

So dengan hati yang sedih syaa pun buatlah kerja saya kat hostel sampai kul 3pm dan tiba masa untuk saya pergi rayau2 kat KLCC, mula2 ingat nak pergi cuci mata kat KLCC lake tu tapi tak jadi plak! Cuba bayangkan masa I naik tangga LRT pasar seni terserempak ngan dia! Nasib baik dia tak perasan saya tapi saya memang nampak dia lah. Lah mata saya kan mata helang, confirm leh nampak punyer hahahahah.

Fuh nampak jew dia terus hati berdengup sampai nak terkeluar pun ada tau! Just cover muka saya dan cepat2 jalan! Sampai di KLCC cepat2 beli barang dan rotiboy kegemaran saya terus edar dari KLCC, misi cuci mata tak jadi sebab hero saya ada wakakakak! SAmpai di hostel letak barang di bilik dan terus pergi ke bilik air untuk cuci tangan tapi sebenarnya bukan nak cuci tangan pun sajew nak tengok dier ada ker takder! Yalah, minggu lepas tu I dah bagi surat, maner tau dia tukar tempat tinggal ker aper ker hehehe.

So pergilah ke bilik air macam nak cuci tangan lepas tu masa nak masuk bilik alamak nampak dia tengah duduk dalam bilik dia! Alamak, macam kantoi jew lepas tu cepat2 lari duduk kat kerusi tetamu kat hostel tu buat wayang sikit maner tau kot2 dia datang cakap ngan saya ker kan heheh (memang perasan gila ar saya ni haha).



Seperti yang saya harapkan dia pun keluar dari bilik nak pergi tengok tv kat tingkat 1 tapi masalahnya ada seekor lagi tinggal ngan dia tau! Bukanlah muda sangat pun macam dalam lingkungan 30-an! Tiba2 saya terfikir mungkinkah mamat tu adalah bf dier? Hmmmmm mulalah otak saya berkerja untuk memikir, tak dapat jugak jawapan!

Lepas saya dok fikri2 dan saya risau jugak maner lah tau kan mungkin dier adalah bf dia! I taknaklah kacau rumah tangga orang nanti tak baik lah kan sebab semua tinggal di satu tempat yang sama dan bersua muka setiap minggu! Tak sedaplah mandang satu sama lain nanti!


Hmmmm risau jugak saya ni lepas memikirkan benda2 macam ni tak tau nak buat aper! Nak kenal ngan dier pun takut jugak saya, tak berani entah! Ni betul2 clash ni tau! Alamak macam maner ni! Takper2 ni baru permulaan maner tau mungkin itu kawan dier ker aper ker!

Sekarang I tengah fikir sama ada saya perlu teruskan menaruh percaya dalam perkara ini atau stop sini dan move on kepada yang lain! Tak sampai hati jugak saya nak stop kenal dia sebab dier memang hensem dan comel tau!

So anyway, we just wait and see what will happen next!!!

Thursday, November 4, 2010

Back to normal



Good morning everyone, how are you all? Ok, all of you might be feel weird because most of my posting is in malay but since I've few overseas followers so I need to be in english but don't worry sometime I'll try to post in malay as well and for sure this entry in malay.

I taknak cakap banyak pasal kisah silam hidup saya sebab I pasti korang semua dah tahu kan, agi pun I pernah post dulu tentang apa yang telah berlaku dulu. Tapi untuk kali ini tentang apa yang telah berlaku tentang gadis yang I kata hari tu. I mengaku memang salah saya kerana mengejar cinta dengan dia tapi sampai 1 tahap saya sedar siapa diri saya sebenar. Saya takmau melukakan hati dia di masa depan dan lebih baik saya melukakan dia sekarang kerana tidak mahu dia menangis setiap hari kerana saya.

Hari isnin tu saya telah jelaskan segalanya pada dia kecuali siapa diri saya sebenar dan dia menerima segala alasan munasabah itu. Entahlah saya sendiri pun tak faham kenapa boleh jadi macam ni and I never wanted this to b happen tapi semuanya telah berakhir. I memang dah serik dengan cinta ini, saya memang mengaku yang I pernah cinta dulu tapi perasaan cinta dulu dan perasaan cinta sekarang memang banyak perbezaan dalam diri saya.

Saya rasa tak biasa dengan keadaan cinta ini, korang semua tau kan yang I pernah hidup berseorang selama lebih kurang 1 tahun. Yalah, parents tu lain lah tapi I tengah ckp pasal personal life saya. Dalam 1 tahun tu I pelajari banyak perkara tentang diri saya dan kenal diri saya sendiri.

Dalam 1 tahun itu jugak saya rasa begitu bebas dengan tiada apa2 halangan untuk hidup saya walaupun kadang2 tu adalah jumpa orang dan kecewa tapi itu semua adalah satu pengajaraan dan pengalaman bagi diri saya.

Selama 1 bulan I kenal gadis tu I rasa macam kebebasan saya telah dirampas dan di kontol plak tu. Tapi lepas semuanya telah berakhir saya amat rasa senang dan ringgan sekarang. Tidak perlu risau apa2 lagi!

Yang paling bestnya adalah, I boleh start cuci mata semua jejak2 yang I suka hahahah. Oh yeah I lupa nak bagitau ada satu jejaka yang tinggal kat asrama dengan saya., memang hensem gile tapi belum tiba masa lagi untuk kenal sesama sendiri dan I taknak lah jugak harap sangat saya dengan dia kan. So buat masa kini misi memcuci mata akan dijalankan seperti dulu hahahah.


Gembiranya saya bila dapat balik saya punyer kebebesan hahaha.

P/S: Lain kalilah I cerita pasal jejaka tu, so stay tune dan sekarang I nak sambung kerja saya yang melanda macam tsunami kat bilik saya ni.

Monday, November 1, 2010

Kehidupan yang tidak menentu arah


HI aper khabar semua? Sorry busy sikit sejak kebelakangni...entry kali ni memang akan menyakitkan tapi I terpaksa kerana I taknak melukakan hati sapa2. Selama 1 bulan I kenal dengan seorang gadis yang boleh mengatakan bahawa saya suka kat dia, mula2 memang I suka kat dia dan mulai cinta dia tapi entah kenapa minggu lepas I rasa macam I terlalu buru sangat untuk relationship.

Lebih2 lagi kalau dia tahu yang saya ada perasaan terhadap sesama jenis mesti ini akan mencetuskan masalah besar antara kami dan mungkin jugak menyebabkan hidup kami hancur.I want to be who am I instead of wearing a mask in front us her and back to my real life when she's not around. I better hurt her now but not in future instead, this is about both of us life and I don't want to spoil it because of my real character.

Moreover this is a girl life and I don't wish to play a fool stuff in it. I'm going to explain slowly to her about this soon or later and I know that it might be hurt her and me but I don't have choice for it. I don't want the same thing that was happen last time in my love life occur this time as well.

During the period I know her I found lots of opponent character that almost make me pits of but I didn't show it to her anyway. Maybe I did mistake as well while talking to her but I found that she's not a open type minded person where really opposite me and every time I need to surrender even though she make mistake but I've to give and take. What's the point if only me give and take?

For me, I maybe matured in my working life, personal and study life but not really sure about the love life. Maybe I need more time for this to think about it or maybe I'm still young for this. I'm just 21 and still have a long journey to go, while the journey I might learn and see lots of stuff and gain more experience and I don't want get into this relationship and didn't get anything at then end of the day.

So now I'm thinking for my and her future as well and take everything into account, the circumstances and consequences that might happen in the future. Come on, this is really a serious matter because this is life so I need to be very careful in decision making.

Monday, October 18, 2010

Cerita pada hari jadi yang ke-21...

Hi aper khabar semua, sihat? Mestilah korang semua sihat kan heheh macam aku lah seihat sejahtera...pui pui pui....xleh ckp aku sihat sangat mana tau kena langgar nanti nga tikus hehehe. Eh apa dah jadi ngan saya? Biasalah kadang2 kena gila2 sikit baru leh hilang stress dan keletihan mendengar kereneh2 orang sekeliling saya kalau tak mesti muntah darah dan sekali ngan perdarahan dalaman hahahahah

Ok, back to the topic now... ni pasal cerita pada hari jadi gua yang ke-21 hahahah dah keluak tanduk dah...nampak tak korang ....eh invisible lah tanduk tu...aper lah korang. Sekarang saya sudah officially jadi orang besaq so leh lah buat benda bukan....benga2 illegal pun jadi illegal sekarang :D

Eh I taklah jahat sampai buat benda2 illegal tu cuma buat benda legal jew...yerlah study jurusan undang2 kena lebih berhati hati baru leh jadi peguam yang bagus kan kan kan (bagus ker?) Ok, semalam sebelum balik umah, parents saya dah siap beli kek untuk birthday saya, alah kecik jew bukan besaq sangat pun..

Sampailah malam tiba masa untuk potong kek....ah terharu saya bila tengok kek yang dibeli, walaupun tak buat jamuan yang besar tapi restu dari orang tua saya lah yang amat penting untuk hidup saya ini. Kerana merekalah saya berjaya dalam hidup saya dan akan terus berjaya lagi dan membanggakan mereka.

Nak tengok kek tak? Jom......



haaaa ini dia kek yang dibeli oleh parents saya....lepas jew potong kek terus dapatkan restu dari mereka dan hadia RM50.00 dari ayah saya dan ciuman dari ibu saya.....hahahaha betapa bahaginya saya. Harap parents saya akan bersama saya pada bila2 masa sahaja.

Sunday, October 17, 2010

Tanggal 17/10/10



Hi semua, apa khabar? hahahaha akhirnya I dah 21 umur pada 17hb Oktober 2010. Walaupun setiap tahun kita raikan hari jadi kita tapi hari jadi pada 21 mesti rasa bangga dan happy sikit mungkin sebab kita dah officially dah jadi orang besar tapi padahalnya dah tua....


Walaupun I baru 21 tapi semua orang kata I macam 25 kerana nampak matured sangat yalah kenapa taknya kalau pada usia yang muda macam ni dah boleh jaga driver dan lori saya kat site dan lebih2 lagi berada pangkat yang begitu tinggi sekali (mining administrator). I pun kadang2 pelik ngan diri saya sendiri jugak sebab budak2 usia muda macam saya ni tengah merempit atau tengah enjoy kehidupan mereka tapi saya boleh berdikari untuk kerja, belajar dan uruskan hal dan masalah keluarga. Bak fikir plak macam orang tua yang umur 50.

Sampai si dia yang I ngan dia tengah berkenalan pun takut ngan saya. Saya pun taktau kenapa plak dia takut ngan saya, padahalnya saya bukanlah orang suka marah atau nampak garang sangat, mungkin kat tempat kerja tu adalah serious sikit, yalah tempat kerja dan pangkat tinggi macam tu kenalah nampak profesional sikit maner leh main2. Lebih2 lagi kalau direct deal dan jumpa GM orang putih yang particular sangat tu, ok pasal kerja ni nanti I cerita. Back to main topik iaitu hari jadi saya...

Banyak perkara pahit dan manis telah berlaku dalam hidup saya pada usia yang muda ni tapi saya telah menempuhi segala masalah dengan berani dan belajar dari kesilapan saya sendiri dan kesilapan orang lain. Setiap hari saya rasa saya lebih matang dalam hidup saya, saya bangga dengan diri saya sendiri dengan apa yang saya telah capai dalam hidup saya contoh kerja dalam pangkat yang bagus, study untuk undang2 dan telah set beberapa goal dan matlamat untuk masa depan saya yang cerah itu.

Start dari malam semalam, banyak orang sudah mulai ucap saya terutamanya si dia kata tak dapat nak ucap saya tengah malam tapi tiba2 tepat kul 12am sms dari dia terkejut mak aku hahahaha tapi I gembira jugak. Ok la, terima kasih kepada semua yang ucapkan saya dan amat menghargainya :)

Wednesday, October 6, 2010

Tuhan yang maha kuasa


Selamat pagi semua. maaf lah lama tak update blog. Busy ngan kerja, setiap kali rasa nak updape tapi masa plak takder...aper nak buat kan...tapi takper entry kali adalah tentang gembira yang baik. Mungkin pada pembaca entry kali ni mungkin pelik sikit tapi inilah kebenaran dengan apa yang sedang berlaku dalam hidup saya. Semua ini bukan yang saya mintak tapi tuhan yang maha kuasa itu yang berikan pada saya dan saya harus menerima dengan hati yang ihklas kerana dia tahu apa yang terbaik dalam hidup saya.


Selepas banyak perkara yang tak manis telah berlaku dalam hidup saya tapi kali apabila perasaan saya tukar kepada seorang yang begitu menawan dan sering membuat saya senyum telah menarik hati saya, iaitu seorang perempuan yang bernama "Devishalini". Saya sendiri pun tidak tahu kenapa saya boleh rasa sayang pada dia tapi itulah kenyataan. Pada mula saya bersala salah kerana saya ni suka pada lelaki dan tiba2 suka pada perempuan plak tapi bila fikir balik mungkin inilah yang dihendaki oleh tuhan untuk menyempurnakan hidup saya.


Tapi saya masih rasa bersalah pada diri saya dan dia, walaupun saya dapat sembunyikan kebenaran dan diri saya sebenar buat masa ini tapi satu hari nanti mesti akan diketahui oleh dia. Semua perbuatan tuhan mesti ada makna yang tersembuyi dan kitalah harus carikanya. Saya betul2 keliru buat masa sekarang dengan pilihan yang telah buat dan saya taknak melukakan hati dia.

Kalau nak ceritakan pasal dia tak cukup lah sehari ni. Dia memang cantik, penyabar, comel, sentiasa suka senyum tapi dia lebih tua 2 umur dari saya. Bagi saya umur itu tidak ada masalah dan bukan isu besar pun sebab kalau dah suka each other kenapa nak kisah pasal usia kan lagipun sekarang memang banyak orang kahwin macam tu pun.


Buat masa kini kita orang belum propose lagi kat each other, kami taknak rush sangat. Kami nak fahami sesama sendiri lebih dahulu sebelum membuat keputusan selanjutnya. Untuk menngucapkan cinta itu hanya perlukan sesaat tapi untuk memahami seseorang memerlukan masa yang panjang dan lagipun dia belum rasa comfortable dengan saya. So kami masa untuk diri sendiri, masa untuk supaya accept the reality dan untuk dia I taktaulah...oh yeah, dia seorang geologist yang kerja satu company dengan saya.


Kami dalam process perkanalan semasa sendiri tapi saya tidak tahu berapa lama lagi saya mahu tipu diri saya sendiri, keluarga saya plak suruh saya kahwin. Kalau mereka semua tahu siapa diri saya sebenar hancur kecai hati mereka. Saya taknak benda macam tu berlaku, untuk kebaikkan diri saya sendiri dan demi keluaga saya akan berubah, benda2 macam ini saya tidak boleh kongsi ngan sapa2 dan hanya tenpat ini lah saya boleh ceritakan segala bendanya...harap kawan2 dalam ini bagi pendapat anda dan saya akan buat yang terbaik untuk semua...

Wednesday, September 22, 2010

Dugaan demi dugaan....


Saya dah banyak melalui dalam kehidupan saya yang boleh katakan membuat saya matang dari segi kerjaya,dalam keluarga, hidup sendiridan dalam study saya. Biar saya cerita satu per satu.

Dari segi kerjaya, I pernah kerja di beberapa tempat dan yang paling saya suka sekarang adalah di lombong emas yang terdapat di pahang, kuala lipis sebagai mining administrator. Dah nak dekat 2 tahun saya kerja sini, mula2 saya masuk sebagai kerani jew lepas 1 tahun naik pangkat ke administrator plak. Kadang2 saya rasa lebih senang kerja sebagai kerani tapi fikir balik saya diberikan pangkat ini kerana kemampuan saya yang saya telah buktikan selama saya kerja di sini. Saya amat cintakan kerja saya sekarang, walaupun kadang2 terlalu banyak kerja sampai tak dapat nak siapkan ontime dan terpaksa stay back sampai kul 9pm pun ada tapi saya tetap suka dan cinta terhadap kerja saya. Biasalah orang kata "The higher level you are the more responsibilities you have". Sama juga, masa kerani pun sibuk dan lepas naik pangkat lagi sibuk.

Dari segi keluarga plak masalah keluargalah aper lagi kan. Biasalah so I taknak ckp banyak katy sini sebab kadang2 parents marah tu adalah untuk kebaikan diri sendiri lagipun I suka dimarahi oleh ibu saya sebab dia memang sayangkan saya dan saya adalah anak kesayangan dia walaupun kadang2 dia marah sampai rasa sakit hati tapi kejap jew lepas tu baik semula dengan saya. Itulah dipanggil sebagai ibu saya...

Sekarang part yang paling best adalah hidup saya. Tentang hidup saya biasalah masalah cinta aper lagi kan. Walaupun saya cinta seseorang tu dengan setia dan ikhlas tapi orang tu plak yang mainkan saya. Saya rasa jeles sangat bila tengok couple yang gembira sangat dan suka baca macam maner dia org tackle orang kesukaan dia...best kan...tapi I tau lah siapa diri saya kalau nak bandingkan dengan orang lain, bajet diri sempurna diri sendiri sempurna tapi hanya orang jew yang nampak mana kekurangan itu, biasa orang ckp cinta harus datang pada hati bukan paras rupa kita tapi orang sekarang semua ikut paras rupa, apa nak buat ada yang fikir cinta paras rupa akan bahagiakan hidup mereka hmmm......buat masa sekarang saya hanya nak berseorang sahaja walaupun saya rasa amat sepi kerana entah mungkin melum tiba masa untuk saya cinta orang yang betul2 cintakan saya kot.

Tentang study plak, dengan susah payah I sudah mejejaki kaki saya dalam dunia college dan juga subject yang saya plain suka iaitu undang-undang. Walaupun banyak sangat halangan tapi saya tetap gigih dan berusaha untuk memcapai matlamat saya demi masa depan saya dan untuk banggakan keluarga saya terutamanya ayah dan ibu saya.

Inilah sikit2 kisah tentang dugaan yang saya telah dan sedang hadapi, takkan saya nak cetiakan semua kot. Nantilah bila ada masa lagi saya akan ceritakan lagi k....

Wednesday, September 15, 2010

Kerinduan......



Selamat pagi semua, apa khabar? Harap korang semua sihat, raya macam maner? Mesti best kan hehe. Hari ni tiba2 I terasa rindu entah kat siapa, rasa macam pening jew sampai I sendiri pun taktau siapa yang I rindukan. Walaupun saya senyum kat luar tapi kat dalam terluka sangat, jeles jugak tengok kat orang yang dah berpunyer tapi mungkin belum tiba masa untuk saya memiliki seseorang dalam hidup saya.

Dah nak buat macam maner kan, I dah cuba sedaya upaya untuk mempertahankan hubungan sesama kami (ex) tapi kalau saya seorang jew yang mempertahankan apakah kegunaanya kan. Kalau dah masuk dalam relationship kena sama2 korban tapi yang I nampak setakat ini semua mementingkan diri sendiri, kadang2 mereka mengunakan saya semata mata untuk duit. Kalau nak duti dari saya, ckp jewlah kan, xpayah nak guna perkataan cinta dan tinggalkan saya.

I tau I tengah membuang dan membazirkan masa saya apabila memikirkan benda ini tapi saya terasa amat sunyi walaupun ada seseorang tu call dan sms saya yang itupun I takder niat untuk cinta kerana dia macam dah berpunyer takbaiklah kan kacau hak orang.

I ada banyak mimpi tentang kekasih saya, macam movie jugak lah nak si dia yang datang propose kat saya, lepas tu kenal sesama sendiri dan barulah kita bercouple. Tapi kalau dah takdir iktu cara lain takper jugak kerana dah nama takdir. Banyak jugak I dah tengok, semua handsome belaka tapi handsome bukan makna orang tu baik kan, kenalah hati baik jugak dan sudi cinta kita dengan sepenuh hati.


Apa2 pun, rindu tengah memaksa saya untuk memikir yang bukan2 sampai nak call orang yang telah tinggalkan saya dan I tengah cuba untuk menghalang diri saya berbuat demikian. Hmmmm

Tuesday, September 7, 2010

Cinta yang tak kekal

Selamat pagi semua, apa khabar? Sorry, lama tak update blog saya, alasan yang sama jugak busy ngan kerja hehe. Sedar tak sedar sudah nak raya so untuk semua kaum muslim "Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin". Mesti best kan sambut hari raya bersama keluarga kita, harap korang (yang islam) akan enjoy. Untuk entry kali ni, macam biasa jugaklah kan, title "Cinta" lagi. Yalah, blog saya adalah khas untuk cerita jalan cerita saya yang bercampur ngan perkara gembiran dan jugak perkara yang sedih. Kalau bak 2 cinta ni memang saya dah tau yang tidak akan kekal dalam hidup saya seperti biasa.


Apa nak buat kan dah memang dah tau benda macam ni akan berlaku dalam hidup saya. Memang sudah bersiap sedia pun untuk menerima dalam hidup saya, apa lagi saya boleh buat, takkan saya nak dok menangis setiap hari dok fikir pasal ini. Lantak dialah, nak suka kat siapa ker, cinta siapa ker bukan masalah saya pun. Buat masa sekarang saya hanya nak berkawan dengan semua sebab saya entah dah bosan ngan cinta. Walaupun ada yang nak cinta saya tapi perasaan cinta itu tiada lagi dalam hidup dan hati saya. Kadang2 adallah jugak jeles ngan orang sebab gembira dengan pasangan mereka tapi saya kena sedar bawaha yang cinta tidak sesuai untuk diri saya dan saya lebih rela hidup bersendirian walaupun kadang2 rasa sunyi sangat.

Sekarang saya amat sibuk dengan kerjaya saya selepas naik pangkat dan tak lama lagi kelas akan bermula. Saya akan kembali seperti dulu sibuk dengan hidup saya dan inilah peluang yang amat baik untuk saya jauhkan diri dari cinta best kan idea saya hehehe. Untuk saya semua orang sama jew dalam cinta, macam passing clouds. Datang dalam hidup saya dengan pelbagai rupa dan keluar dengan stau rupa yang sama sahaja dan yang paling bestnyer adalah saya lah mangsa. I pun tak pasti lah kenapa mereke semua ni suka sangat buat saya macam ni! Apa kesilapan saya dan kenapa mereka macam simpan dendam terhadap saya?


Saya sanggup menyepi daripada lukakan hati saya sendiri dengan cinta. Saya dah tanya pada diri saya sendiri kenapa benda macam ni hanya berlaku dalam hidup saya, dah letih dengan benda ni semua. Entah kenapa, rasa macam dah meluak bila dengar perkataan "CINTA". Kadang2 I cuma sajew2 post kat facebook, itu pun dah banyak orang tanya dah berpunyer. Hmmmm apa da, I cuma post suka2 jew, itu pun takleh.

Mungkin semua ini berlaku untuk mematangkan diri saya sendiri kot. I tak pasti lagi berapa banyak orang lagi yang seperti saya tapi pada usia yang muda ini baru hanya 20 I dah kerja dengan pangkat yang setaraf dengan senior dan manager, kena handle masalah keluarga lagi, masalah peribadi lagi, masalah study lagi dan banyak lagi dalam hidup saya. Bila tambah lagi dengan masalah cinta ini buat saya seperti tiada tenaga langsung untuk bergerak lagi. Tapi masalah di tempat kerja lagi teruk dari semua dengan pekerja2 bawah saya, ya tuhanku macam rasa nak muntah darah. Tak lama lagi hp saya akan meletup kerana tak tahan berbunyi hampir setiap minit dari pekerja saya.

Wednesday, August 25, 2010

Sekali lagi cinta itu menyakitkan.....


Selamat pagi semua, aper khabar? Sorry lama tak udpdate, maklumlah busy ngan kerja seperti biasa. Walaupun tajuk adalah sekali lagi tapi entah dah berapa kali saya menempuhi benda yang sama dalam hidup saya. Lepas semua perkara berlaku dan jelaskan situasi kepada empat jejaka itu tapi 1 daripada 4 itu yang bernama Dani tetap suka dan cinta pada saya. Pada mula saya memang tak berniat untuk cinta. Hampir sebulan saya kenali dia dalam dunia cinta tapi saya tak luahkan pada dia yang saya cintakan dia, mungkin dia tau kot. Ah peduli apa kan, tapi saya cuba jugak untuk tidak bercinta dengan dia, mula2 saya memang tak cinta pun tapi lepas dua tiga hari tak bercakap, tak dengar suara dia macam rindu plak kat dia, entah kenapa. Ada some misuderstanding yang berlaku lah antara kami berdua.

Ceritanya macam ini, minggu lepas adalah beberapa hari dia tak call dan tak msg saya. Yalah, dah kata tak cinta nak kisah apa kan kalau msg ker tak msg ker, call ker tak call ker tapi saya rasa rindu plak kat dia. Saya sendiri pun keliru adakah saya cinta dia jugak! Dulu dia memang pernah bagitau saya yang kami akan stay sebagai kawan dan tidak akan cinta, lepas tu saya dah tetapkan dalam hati saya bahawa dia adalah kawan saya bukan bf tapi entah apa yang berlaku dalam diri saya.

Ok balik kepada cerita asal, lepas I msg dia dalam fb dan jugak hp, di balas kata dia busy. Saya memang tau dia tengah busy tapi saya cuma main2 ngan dia jew tapi dia ambik serious dan dia kata dia amat kecewa ngan perangai saya. Saya dah jelaskan semua dekat dia tapi dia macam taknak terima jugak dan saya sudah tahu yang dia cuba menjauhkan diri dari saya. Yalah, sama jugak ngan sofian kan, tinggal di KL mesti ramai yang suka dah lah hensemkan. Mungkin dia jugak telah jumpa yang lebih sesuai ngan dia.



Saya faham dan tahu kekurangan dalam diri saya sendiri. Lagipun benda macam ni dah biasa untuk saya sebab perkara macam ni memang pernah berlaku dalam hidup saya pun kan. Apa2 pun harap dia akan bahagia dengan orang yang dia sayangkan, apakah daya saya kan untuk menghalang dia. Itu adalah hidup dia, dia lebih berhak untuk membuat keputusang yang terbaik untuk diri dia sendiri. Mungkin dah takder jodoh kot, kalau yer pun tengok lah macam maner. Sekarang tiba masa untuk saya berjiwnag jap selama tiga empat hari dan lepas tu kembali normal....

Tuesday, August 17, 2010

Misi petik buah duku....



Selamat pagi semua, aper khabar? Korang posa ker tak ni? Hahahah just main2 jew....jangan marah yer, I pun posa jugak tapi malam lah masa tido hahha. Hari minggu lepas, saya ngan mak dan kakak pergi petik buah duku dekat tempat kerja saya. Korang tau tak, kebun entah siapa punyer dan kota orang main petik jew hahaha. Bukan nak curi tapi nampak banyak orang yang selalu masuk kebun tu untuk petik buah, yalah bukan curi aper kan, hanya buah jew lagipun kebun tu macam kena hunted jew. Dah lah owner dier pun takder kat sini so main ambik jew hahaha.



Kita orang tolak dari rumah kul 4.30pm kot tak silap saya, sampai ke destinasi tu dalam jul 4.45pm. Dekat jew pun bukan jauh sangat. Mula2 sampai ingatkan saya yang kena panjat pokok untuk petik buah duku, yalah saya seorang jew lelaki dalam misi ni hahaha macam misi perang plak.


*ini lah jalan masuk kebun tu...*

Sampai jew kat saner punyalah banyak pokok buah, huh. Semua pokok penuh dengan buah duku, ape lagi kita serbu dulu hahaha. Bermulalah misi petik buah duku kat kebun tu. Korang tau tak, ingatkan I nak panjat pokok tapi rupa2-nya mak ngan kakak saya tiba2 panjat pokok dan petik duku. Tercegat aku dok bawah tengok dier orang petik buah, mcam tomboy lak dier org. Bukan satu pokok jew dier orang panjant tapi hampir semua pokok dier serbu ya tuhanku.




Thursday, August 12, 2010

Tak Pernah kalah dalam hidup saya...


Selamat petang kawan2 semua, apa khabar? Selamat berpuasa Ramadhan Almubarak kepada semua kaum muslim. Hari ini adalah hari yang menyedihkan saya kerana saya telah menerima keputusan exam untuk sambung belajar. Walaupun saya telah meletakkan segala keupayaan saya tapi malangnya keputusan saya tidak berapa bagus untuk saya jajak kaki dalam bidang yang saya mimpikan dari kecil.

Entah kenapa dari kecil ladi saya amat ingin jadi peguam yang berprofessional dan saya selalu jugak tengok movie2 yang berasaskan peguam. Drama "The good wife" memang best dengan cara mereka yang argue dalam mahkamah, pergghh memang best. Tapi lepas dapat result, dunia mimpi dan masa depan macam runtuh dan gelap. Saya memang tidak nampak jalan yang. Semuanya gelap gelita dan entah macam maner sekarang.

Saya sudah cuba sedaya upaya saya untuk lulus dalam exam ini tapi entah tiada rezeki kot untuk saya sambung belajar lagi. Dahlah cinta lukakan hati saya dan tak sembuh lagi dan ini satu lagi. Masalah demi masalah menekan saya sehingga tiada ruang untuk saya bernafas. Apa lagi saya perlu lakukan untuk menyelesaikan masalah saya? Apa yang saya patut lakukan! Saya amat buntu dan kekeliruan, saya amat risau tentang masa depan saya yang penuh dengan harapan sebagai peguam yang berjaya.

Bak kata orang, kegagalan akan membuat kita lebih matang dalam sesuatu perkara itu tapi hati saya sudah hancur dengan semua masalah ini. Tidak larat saya nak bangkit semula dalam hidup saya. Semua yang dari belakang saya sedang menuju ke masa hadapan saya dengan majukan satu langkah di hadapan saya tapi saya masih berdiri di tempat yang sama yang tidak pernah majukan langkah saya.

Setiap hari saya bangun pukul 3am untuk belajar tapi akhirnya semua hancur macam itu sahaja. Mungkin ini adalah satu dugaan dan cabaran bagi saya supaya saya lebih kuat dalam hidup saya.


Sekarang tiba mas untuk saya sahut cabaran bahawa walau macam maner pun saya tetap akan memcapai matlamat saya yang saya mimpikan sejak dari kecil. Saya akan buktikan bahawa saya ini tidak mudak cepat kalah dalam hidup saya. Saya akan tetap capai matlamat saya walau macam maner pun, saya tetap akan capai matlamat saya!

Tuesday, August 10, 2010

Kekeliruan.....


Hi semua, aper khabar? Dah lama dah nak puasa kan? Lama aper, esok dah nak mula puasa pun so pada semua umat islam "Selamat Berpuasa". Entah apa yang saya nak cakap, sejak kebelakangan ini fikiran saya sangat keliru. Kadang2 saya tidak tau apa yang saya nak untuk diri saya.

Ini semua adalah punca dari 4 jejaka itu! Apakah perasaan anda apabila 4 orang cinta anda pada masa yang sama dan kesemuanya adalah kawan anda jugak yang anda sudah kenal mereka. Inilah situasi yang saya hadapi sekarang. Kalau saya suka dan cinta pada seorang daripada 4 itu mesti yang 3 itu akan terluka. Saya tidak tau apa saya perlu lakukan sekarang sampai saya migraine!

Setiap hari saya macam maner saya nak terangkan keadaan saya pada mereka tapi apabila saya nak buka mulut mereka akan tutupkan mulu saya dengan perkataan CINTA. Apa yang saya patut lakukan untuk menerangkan keadaan yang amar sulit ini.

Cinta ini membuatkan hidup saya tidak pernah tenteram mahu pun semasa dah berpunyer atau pun tidak! Kalau dah berpunyer mesti akan timbul pelbagai masalah antara kami berdua sampai putus, kalau single plak masalah macam ni plak timbul sampai taktau nak buat macam maner untuk selesaikan masalah.

Saya ingatkan diri saya sudah cukup matang untuk menyelesaikan segala masalah yang saya hadapi dan bakal hadapi tapi malangnya tidak. Tapi dengan bantuan tuhan saya sudah jauhkan diri saya dari 2 orang tapi ada lagi 2 orang yang enggan meninggalkan saya. Mereka ni semua penyayang belaka, tak pernah pun nak melukakan hati saya, sentiasa call dan sms saya tanya khabar saya tapi saya kadang2 terpaksa tipu mereka yang bahawa saya tengah dating dengan lelaki lain. Saya tahu tipu adalah dosa tapi saya tidak tahu cara lain untuk menjauhkan diri saya dari mereka, akhirnya percubaan saya hanya sia-sia sahaja sebab mereka tetap nak pada saya.

Saya tahu mereka ni setia pada saya tapi cinta hanya boleh timbul terhadap seorang sahaja. Saya sudah cuba yang terbaik untuk tidak melukakan mereka tapi apakah daya saya untuk beruat demikian. Dekat siapakan saya harus ceritakan segala masalah saya?
Setelah sekian lama saya berfikir dan akhirnya saya telah berbuat keputusan yang munasabah suapay boleh menjauhkan diri saya daripada mereka.

Keputusan:

Saya telah tipu mereka untuk sekali lagi bahawa saya menghidap sejenis penyakit iaitu otak saya bengkak dan keluar darah mengikut telingga dan hidung. Saya tahu tipu adalah dosa tapi saya tidak tahu cara lain untuk menjauhkan diri saya daripada mereka kerana saya tidak sempurna untuk mereka yang begitu bagus dan penyayang dan juga supaya mereka boleh mencari seorang yang lebih sesuai untuk diri mereka.

Hanya ini sahaja yang mampu saya lakukan sekarang untuk tidak melukai mana2 pihak :)

Thursday, August 5, 2010

Perkara yang cukup mengembirakan saya...


Selamat pagi semua, aper khabar? Lama tak update kan, hhahahahah alasan yang sama jugak sibuk dengan kerja saya. Oh ya, I lupa nak bagitau korang semua yang sekarang I dah dapat bilik untuk diri saya sendiri di office. Sekarang hidup saya cukup tenang dalam bilik ini sambik kurungkan diri saya hahahah, boleh lebih menumpukan perhatian saya dalam kerja saya kan. Apa2 pun terima kasih kepada boss saya yang memberi peluang kepada saya untuk maju dalam hidup saya.

Ok, kembali kepada tajuk kita hari ni. Hari ini saya cukup gembira walaupun ada beberapa perkara yang membuatkan saya sedih dan marah tapi dengan perkara yang saya lakukan hari saya betul2 gembira kerana saya derma duit untuk seorang kanak2 di "World Wision" dan sponsor satu kanak2 di lebanon. Gambar budak tu i belum dapat lagi dan lebih2 lagi I taktau yang budak tu lelaki ker atau perempuan, dapat mana2 satu pun takper asalkan duit yang saya derma ini dapat sampai kat dia untuk masa depan dia dan hidup dengan gembira dan jugak senang.

I pun taktau kenapa tiba2 saya dapat idea ni! Pagi ni tengah buat kerja saya tiba2 dapat idea ni, yalah daripada I pergi bazir duit kat benda lain lebik baik I guna duit pada yang diperlukan terutamanya kanak2 serangan negara lain seperti lebanon.

I baru sajew transfer duit tu ke "Wolrd Vision Malaysia". Kadang2 I ni baik jugak orang nya hahahah. Takderlah, I ni memang orang baik pun :D

Ok lah I nak pergi sambung kerja ni. Nanti kalau dah dapat gambar budak yang saya sponsor tu saya akan upload k. bye bye....

Sunday, August 1, 2010

Masa yang lalu begitu cepat!


Selamat pagi semua, apa khabar? Sorry lama tak uodate blog, biasalah alasan yang sama jugak busy ngan kerja. Sejak dah kena promote ni keja tak payah nak cakap lah kan, mesti korang dah rasa apa yang saya rasa. Keja semakin bertambah tapi walaupun kerja bertabah saya tetap gembira kerana saya dapat bilik sendiri. So sekarang takda orang yang akan kacau saya bila saya buat kerja. Kalau dulu, setiap 5 min mesti ada orang yang akan datang jumpa saya, pasal kerja lah itu lah ini lah. Kadang2 bosang betul kalau nak jumpa worker2 bawah saya terutamnya lori driver saya, banyak songgeh tul, nak tanya tu lah nak tanya ni lah tapi apa nak buat kan, dah nama pun superior so terpaksalah jaga dia orang dengan baik kalau tak semua mogok, hampeh tul lah dia org ni.....

Tapi walau macam maner pun saya tetap motivasi diri saya sendiri yang saya boleh merempuhi segala dugaan yang saya sedang hadapai dan bakal akan hadapi, saya kena kuat dan tabah dalanm menyelesaikan segala masalah mahupun masalah peribadi saya atau pun masalah kerja. Bak2 motivasi ni saya ni kira expert lah jugak, cuba bayangkan saya boleh motivasi dan bagi nasihat kepada driver saya yang berumur 30 hingga 40 lebih, rasa pelik kan? Yalah, kadang2 saya sendiri pun rasa pelik sebab pada umur yang masih muda dah kena promote dan orang bawah saya semua umur tua2 dari saya, kadang2 rasa kekok plak bila bual dengan merek. Tapi apa nak buat kan, dah nama pun kerja so terpaksalah menghadapi segalanya...

Sedar tak sedar dah masuk bulan OGOS, masa lalu dengan begitu pantas sekali sampai tak sedar dah nak dapat result exam saya. Dengar kata, minggu kedua bulan ogos, habislah saya, tiba masa untuk nervous. Ingatkan nak relax jap untuk 2 bulan lepas exam tapi rasa macam tak rilex jew. Hidup saya ni penuh dengan banyak benda, kerja adalah terutama yang tak pernah bagi saya ruang untuk bernafas, cemas jugak bila ingat balik result ini.

Apa2 pun harap yang terbaik lah dan doa pada tuhan.

Friday, July 23, 2010

Misteri kehidupan...


Selamat pagi kawan2, apa khabar semua. Hari ini adaalah hari yang tak berapa bagus untuk saya kerana seorang pekerja di company saya telah meninggal pagi tadi. Walaupun saya tak berapa rapat dan tak berapa suka dia tapi dia tetap satu company seperti dari satu keluarga. Nama dia Azahari, umur 28 dan masih bujang.

Ini lah hidup. Kita tidak akan tahu bila akan tiba masa untuk kita pergi. Tiada gunanya untuk kita nangis pada masa itu. Walaupun kita yang melakukan segala perbuatan tapi tuhan yang tetapkan perjalanan itu dan kita taidak boleh buat apa2.

So gembiralah apa yang ada dengan hidup ini sekarang, jangan sama sekali tamak. Tak ada apa2 yang kekal dalam hidup kita ini dan kita jugak tidak akan bawa apa2 pada akhir hayat kita. Apa yang kita semua ada di sini akan tinggalkan pada hari tersebut bila tiba masanya.

Bila ingat balik apa yang jadi kat kawan saya ini (walaupun tak berapa suka dia) sedih jugak, hilang selera saya nak buat kerja dan bila fikir secara rasional hidup saya harus diteruskan dan tidak boleh terhenti hanya kerana insiden ini kan. So apa2 pun saya ucapkan takziah kepada keluarga dia walaupun saya bukan islam.

Thursday, July 22, 2010

Mengantuk.....


Selamat pagi semua dan selamat pagi cinta....pagi2 dah rajin untuk update blog ahahaha. Apa2 pun saya hari letih dan marah kat cousin saya yang bodoh macam pukimak dia. Kerana dia dah 2 hari I tak cukup tido, kalau tido pun hanya 2 hingga 3 jam sahaja. Bayangkan umur bodoh tu 21 (sebaya saya) dan anak saudara perempuan hanya 14, bodoh tu peluk dan cium dia dalam kereta semasa tiada orang lain. Setiap hari hantar sms dan gambar bodoh tu kat anak saudara saya.

Bahagian yang paling best adalah pada 20hb bodoh tu kena belasah oleh 2 abang saya. Free fighting show hahahah, best giler. Bodoh tu kena penampar, tumbuk kat muka, kena tendang lagi lebih2 lagi sikit lagi kena terajang ngan buah durian yang penuh ngan duri nasib baik saya halang abang saya tapi duri tu potong jari saya, sakit dan pedih sampai sekarang. Hampeh tul abang saya.

Ingatkan kes dah selesai hari tu tapi semalam mak bodoh tu buat hal plak tanya bukti sms yang hantar oleh bodoh tu. Anak saudara yang pandai sekali plak dah delete sms tu semua tapi abang saya pandai juga cakap kat mak so bodoh tu bahawa kita orang dah pecahkan telefon hahahah.

Kami semua risau kerana takut dia did something to my anak saudara, apa yang kami semua nampak masa ini adalah si bodoh tu dah buat something kat anak saudara saya. Malam ini ada perbincangan yang besar, habislah malam ni tak dapat nak tido lagi. Aiyo, geram tul ngan si bodoh tu arggghhhh. Kita tunggu untuk cerita malam ni k nanti esok saya upload.

Sunday, July 18, 2010

Tentang diri saya

Hi kawan2 semua aper khabar? Dah makan ker? Selama saya telah post sebanyak hmmmm entah dah lupa tapi tak pernah pun saya nak cerita tentang diri saya sendiri. So hari ni saya bercadang nak cerita tentang saya, nama saya patrick (nick name, umur 21 dan lahir di hospital kuala lipis pada 17/10/1989. Dari situlah bermulanya sejarah hidup saya sama ada manis atau pahi tapi saya tetap mengharungi segalanya dengan tabah. Saya ni mix chindian, father chinese dan mum indian so saya boleh cakap chinese, indian, malay dan english. Best kan, boleh curi2 dengar orang gossip pasal saya hahahahah jahat kan saya.

Saya sekolah mandarin yang tak jauh dari umah saya tapi punyerlah malas sampai kerja sekolah semua saya takkan buat. Bayangkan saya boleh sorokkan buku2 semua dalam keta sayah saya. Setiap hari ayah saya hantar ker sekolah mesti akan patah balik tengah jalan dengan alasan terlupa nak bawak buku padahalnya alasan untuk taknak pergi sekolah. Setiap kali emak saya tak pergi kerja saya pun akan ponteng sekolah, maklumlah anak manja kata orang hahaha. Tapi ayah saya tak payah nak cakap sebab dia suka halau saya pergi sekolah, masa tu saya memang tak suka ayah kerana nak jugak hantar saya ke sekolah, sampai sekolah taknak masuk kelas plak. Peluk tiang dan nangis taknak masuk kelas, punyerlah bengang ayah saya sampai pukul saya. Sedih dan sakit tau, cian kat saya hahaha. Samapi darjah empat saya macam tu tapi lepas masuk darjah 4 saya taktau aoer jadi ngan saya, tiba2 jew saya rajin belajar dan terkejut parents saya.

Lepas sekolah rendah, masuklah sekolah menengah sampai SPM. Walaupun result tak berapa bagus saya tetap jadi murid kesayangan semua cikgu as targeted student. Semua cikgu rapat dengan saya terutamanya cikgu BI saya, teacher Cheam. Dier memang rapat dengan saya sampai sekarang kami keep in touch. Ok, abaikan pasal cikgu saya.

Saya suka dengar muzik terutamanya lagu2 jiwang, maklumlah orang jiwang hahaha jiwang tu adalah sikit2. Pasal muzik asalkan lagu itu sedap dan menyenangkan saya of course pilihan saya. Saya tak kisah lagu aper, cina (kurang banyak), melayu, india (kurang sikit) dan english lah paling banyak sekali. Itulah semua orang rasa pelik sebab nama cina dan muka macam malay tapi entah orang semua ckp saya pelik semacam jew hahaha. Semua benda sapu, tak kira bangsa dan kaum. Saya mesra dengan semua orang tak kisah pun, lantaklah orang itu kaum dan bangsa apa, sapa pedulikan hahaha.

Saya suka tengok movie action terutamanya english tapi sejak kebelakangan ini saya suka layan malay plak apa nak jadi ni, takper kita ni kan satu malaysia hahah ayat cover plak hhaha. Takperlah tengok movie aper kan asalkan best dan saya suka jugak tengok movie2 cinta ni. Best kan bila 2 orang jatuh cinta dan cakap "I love you" perghhhhh romantic tul hmmmm bilalah orang nak cakap macam tu kat saya kan, tunggu jewlah.

Warna kegermaran saya adalah biru dan oren tapi yang palin suka adalah oren sebab selalu minum fresh oren, fav saya. Walaupun biru dan oren adalah fav color saya tapi saya tak banyak kumpul barang2 yang berwarna macam tu, entah gila kan saya. hahaha pandai cakap diri saya sendiri gila hahaha, bagus2....

Masa2 lapang macam tu lah suka dengar muzik tengok movie hmmm aper lagi nak buat kan, kekasih dahlah takder so I hanya boleh buat ini sajew lah. Kalau tak pun saya suka spend my time alone, memang suka sangat kalau saya dibiarkan berseorangan sebab I akan banyak berfikir sama ada tentang kerja saya atau pun hidup saya. Memang best, bolej jiwang2 sikit hahahaha.

Saya rasa ini jewlah tentang diri saya dan kalau ada apa2 yang lebih menarik saya akan update ok. bye bye kawan...

Tuesday, July 13, 2010

Penantian untuk mengisi tempat kosong di hati saya oleh "MHS"


Selamat pagi semua, apa khabar? Entah kat mana saya nak mula dulu. Hmmmm semalam almari baru saya sudah sampai, bilik saya pun dah berubah sekarang. Maklumlah anak manja so semua di ubah suai oleh kakak dan mak saya :p, alamak lupa lak nak ambik gambar kan, takper nanti I cuba ambik gambar ek. Oh ya, I dah bagi satu nama kepada dia sebab saya taktau nama dia lagi nama dia adalah "MHS" (lain kali I bagitau nama maksud penuh ni k)

Entah kenapa saya tergila sangat kat dia sekarang, eh dah gila ker? Leh tolong sediakan satu tempat di hospital tak heheheh. Nak jiwang sangat tak bagus kan haha padahalnya saya lah yang kuat jiwangnya. Selepas jumpa dia di pasar, muka dia menetap di hati saya, asyik memikir pasal dia jew. Apa nak jadi ni...aiyo amma appa....entah dia fikir benda yang sama seperti saya, nanti dia sudah berpunyer saya jugaklah yang akan kecewa. Saya risau jugak bila fikir benda2 macam ini.

So minggu ni saya cadang nak pergi pasar sambil2 tu nak tengok ada dia kat sana. Dulu, bila mak suruh pergi pasar mesti tak pergi punyer sekarang, walaupun mak tak suruh saya yang beria ria nak pergi semata mata untuk tengok dia. Tapi tak pasti lagi yang dia akan datang, semuanya serah pada tuhan. Kalau dialah jodoh untuk saya mesti tuhan akan satukan saya dengan dia. Adakah saya terburu buru dalam keputusan saya ini atau dalam memilih ini?

Sekarang saya dah jadi macam orang gila sebab saya bercakap dengan diri saya sendiri tentang dia. Hmmm alangkah baiknya dia muncul di hadapn saya dan saya harap tuhan takkan sia2-kan usaha saya untuk cari dia. Saya bukan kata cita pada dia dan takkan cinta buat masa kini tapi kalau ada jodoh siapalah taknak cintakan.

Kamu semua tau tak, saya baru sahaja menerima msg bergambar dari maxis yang bertajuk "cinta tulusku hanya untukmu". Bila tengok sajew gambar tu terus ingat pada sofian. Walaupun dah agak lama dan dah mula untuk mencari yang baru tapi I masih ingat pada dia. Inilah dikatakan cinta, seperti yang saya kata sebelum ini, saya tak benci pada dia tapi cuma kecewa pada dia kerana mempermainkan saya dengan mengunakan perkataan cinta. Bayangkan, dia mempermainkan saya tapi saya masih boleh ingat pada dia, betapa bodohnya lah saya kan.

Arrrghhh tension tul bila fikir pasal ni semua. Ni adalah perkara yang paling bodoh. Siap paggil dia "b" lagi bukan (babi) k....oklah nanti I update lagi ok. bye bye....penantian diteruskan....